Skip to content
Robert Burcea
Robert Burcea
Podcastul vânzătorilor găzduit de Robert Burcea 
  • PODCAST
  • Despre Robert Burcea
  • Blog
  • Contact
FacebookTwitterGoogle+Dribbble
  • PODCAST
  • Despre Robert Burcea
  • Blog
  • Contact

Marketing, cum eviti falimentul si cresti vanzarile in mai putin de o luna

Marketing

Ce poti aplica din vechiul marketing pentru a evita falimentul si pentru a vinde mai mult in mai putin de o luna?

Cum a functionat marketingul, care este trendul acum si incotro se indreapta?

Cum ajunge acum clientul sa cumpere de la tine?

Ce vor clientii de la noi?

Marketing inseamna povestea inspirata din ceea ce au nevoie sau isi doresc clientii tinta, ce ii impulsioneaza sa cumpere produsul sau serviciul dorit.

 

Ador interactiunea cu oamenii, sa tin traininguri sau conferinte si sa vad cum cresc companiile. Sa pot ajuta oamenii sa vanda online, imi ofera sansa de a oferi indirect valoare la milioane de oameni.
Corporatist vorbind, marketingul poate fi definit ca o functie in cadrul unei companii care urmareste sa genereze profit prin organizarea resurselor si activitatile firmei de a stabili si de a satisface nevoile si dorintele pietelor sale tinta.

In trecut, marketingul a fost considerat ca fiind sinonim cu vanzarea si publicitatea. Publicitatea si promovarea sprijina, de obicei, eforturile de marketing.

Accentul este pus pe profit, mai degraba decat pur si simplu pe vanzari, companiile  fiind interesate de randamentul pe fiecare articol vandut. Ca rezultat, ele trebuie sa-si concentreze eforturile pe gasirea pietelor tinta, care sunt cel mai probabil sa cumpere produsele lor.

 

Marketingul trebuie sa stabileasca urmatoarele lucruri:

  • Cine sunt clientii companiei, ce nevoi au, ce doresc si de ce
  • Cand doresc
  • Unde doresc
  • Cum doresc sa cumpere si ce pret sunt dispusi sa plateasca

 

Aceste patru puncte alcatuiesc cei 4 P marketing mix. Mai exact: produs, pret, promovare si plasament. Pentru detalii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Marketing_mix

Cei patru P sunt ceea ce managerul de marketing considera variabile controlabile, pentru ca ele pot fi ajustate si modificate in stabilirea strategiilor de firma si pentru produsele si serviciile pe care firma doreste sa le comercializeze. Multi cercetatori considera ca acesti 4 P trebuie inclusi in dezvoltarea oricarui plan strategic de marketing.

Lewis a formulat sloganul: “atrage atentia, mentine interesul si creaza dorinta” in 1898. Mai tarziu a adaugat al patrulea termen, obtine o actiune.

Mai jos iti scriu ce inseamna acesti termeni si iti las la fiecare cate o intrebare la care sa raspunzi pentru a vedea unde te afli acum. Iti voi scrie si cum poti imediat aplica AIDA pentru site-ul tau pentru a-ti creste vertiginos vanzarile.

 

FOARTE IMPORTANT, ce sa aplici pentru a vinde mai mult in mai putin de o luna!

 

Atentia: Consumatorul devine constient de produs sau serviciu.

Cum faci clientii sa constientizeze produsele sau serviciile tale?

Interes: Consumatorul devine interesat de invatare despre beneficiile de brand si modul in care brandul se potriveste cu stilul sau de viata.

Cum castigi interesul lor?

Dorinta: Consumatorul dezvolta o atractie fata de brand, se conecteaza emotional.

Ce face produsul sau serviciul tau sa fie dorit?

Actiune: Consumatorul manifesta o intentie de cumparare, testeaza un produs sau face o achizitie.

Ce apel la actiune ai si unde il folosesti?

Aceste etape de baza au fost respectate de marea majoritate a expertilor de zeci de ani. Putini stiu ca au exista modificari ale modelului:

AIDAS – Atentie, Interes, Dorinta, Actiune, Satisfacție

ADIIA – Atentie, Dorinta, Eliminarea inhibitiilor, Incredere, Actiune

AIDIA – Atentie, Interes, Dorinta, Incredere, Actiune

 

Exemplu de cum poti aplica AIDA pentru site-ul tau si a-ti creste instantaneu vanzarile:

  • Oferta buna,
  • Beneficii,
  • Testimoniale,
  • Foloseste cuvinte rasunatoare!

 

Exemplu de cum poti chema clientul la ACTIUNE:

  • Stoc limitat, (este folosita de toata lumea pentru ca functioneaza de fiecare data)
  • Ultimele 3 bucati,
  • Oferta valabila doar pana la…,
  • Doar azi beneficiati de…,
  • Oferta valabila doar pentru primele 3 comenzi.

Nimeni nu trebuie sa ne spuna ca lumea de marketing se schimba rapid. Traim asta.

Tehnologia comunicatiilor omniprezente a alterat irevocabil comportamentul uman, provocand schimbari masive in filosofia de marketing.

In principiu, marketingul este inca despre crearea si pastrarea clientilor, dar cum sa adresezi intrebarile pentru a realiza acest lucru s-a schimbat radical.

Web-ul a imputernicit oamenii de pretutindeni. Fie ca sunt in Bucuresti, fie in Londra sau China, clientii de astazi sunt conectati, informati si mai vocali decat au fost in trecut.

Oricine cu un dispozitiv conectat la internet are acces la toate cunostintele lumii si isi poate vinde produsul oriunde in lume.

Cu aceste resurse la dispozitie, prospectii si clientii nostri pot descoperi si investiga orice, stabilind criterii proprii de decizie, cautand testimoniale, evaluand si optiunile lor si schimband impresii si experiente cu altii oricand si de oriunde.

Drept urmare, relatia dintre firme si clientii lor s-a modificat dramatic. Clientii nostri sunt acum ferm responsabili de procesul de cumparare.

Companiile care nu isi schimba marketingul pentru a il adapta la vremurile actuale, de obicei, sunt sortite falimentului.

Mediul digital a schimbat jocul

Inainte de peisajul digital, prospectii s-au angajat intr-o calatorie de achizitie directa asemanatoare cu o palnie. Procesul a inceput cu o nevoie sau o dorinta pe care prospectii nostri au ales sa o adreseze. Oamenii de vanzari au fost implicati timpuriu, ajutand la stabilirea unor criterii de luare a deciziilor. Treaba noastra ca marketeri a fost de a construi gradul de constientizare si de a crea materiale ce dovedeau de ce solutiile noastre trebuiau sa fie adoptate. Multe branduri de consum au avut programe de loialitate,(KFC SI Mcdonalds si acum folosesc aceste programe) pentru a incuraja retentia, dar nu multa atentie a fost acordata pentru continuitatea cumpararii.

Astazi calatoria clientului porneste tot cu o nevoie sau o dorinta, dar prospectii de multe ori petrec o perioada indelungata in luarea deciziei de cumparare, pana descopera si evalueaza optiunile de pe internet.

Social media a multiplicat potentialul punctelor de conectare cu prospectii si clientii nostri si interactiunea naturala s-a transformat intr-un dialog pe canale incrucisate: blog, webinarii, clipuri video etc.

Relatia cu clientul

 

Fidelizarea clientilor a devenit esentiala.

Clientii sunt o sursa principala de promovare din “gura in gura”. Asta poate duce la vanzari mai mari sau scaderi a vanzarilor chiar drastice.

Clientii reprezinta de asemenea si sursa vitala pentru a cunoaste cererea. Poate ca nu ne spun ei exact ceea ce doresc, dar ne pot povesti despre nevoile si dorintele lor. Cu aceste cunostinte putem explora cererea latenta si in curs de dezvoltare si crearea de noi produse, servicii si experiente care vor asigura veniturile de maine.

Fiecare experienta de brand contribuie la formarea perceptiei generale a oamenilor despre companie.(Vezi figura de mai jos). Crede-ma, clientii mereu vor avea o perceptie a intalnilor cu noi. Aceste raspunsuri variaza de la neplacut la grozav sau poate la indiferenta. Aceste perceptii se pot schimba in timp.

Schema client

 

Ce vor clientii de la noi?

Clientii vor mereu standarde imbunatatite, experientele de ieri devenind referintele de astazi. Sau altfel zis, experienta exceptionala de ieri devine normalitatea de azi. Pentru a ramane relevanti, trebuie sa ne concentram asupra lucrurilor care conteaza cu adevarat pentru clientii nostri si sa construim experiente remarcabile in jurul acestui lucru.

Marketingul nostru trebuie sa aiba un scop si sa fie atat de util incat clientii nostri ar plati pentru el. Putem oferi divertisment, inspiratie sau informatii, dar fara a fi utili, nu avem nicio sansa pentru a atrage clientii. Util nu inseamna plictisitor asa ca trebuie testat mereu la o perioada definita de timp.

 

Marketerii moderni trebuie sa inteleaga modul in care actiunile lor au impact asupra obiectivelor firmei si constant sa urmareasca ce face clientul si cum reactioneaza.

 

Acestia isi extind continuu cunostintele si capacitatile lor digitale. Testeaza si gestioneaza integrari de tehnologie din ce in ce mai complexe si elaboreaza strategii si campanii ce influenteaza direct profitul companiei.

Pe masura ce numarul de dispozitive, ecrane si canale se extinde, devine mai dificil pentru specialistii in marketing sa creeze o experienta relevanta pentru client, avand si deseori decizii dificile de luat. Exemplu: daca sa aleaga intre cel mai bun din nisa sau un produs ce sa cuprinda toate solutiile intr-unul singur.

Atunci cand Adobe a intrebat peste o mie de marketeri, “Ce crezi ca va fi cel mai important pentru marketeri in urmatorii trei ani?” cel mai popular raspuns din 13 alegeri a fost cel de social media marketing urmat de personalizare si de targetare.

Continutul de marketing, care este una dintre cele mai in voga tendinte in marketing, s-a clasat pe locul 10.

Brandurile de top au devenit povestitori, cautand sa angajeze si sa influenteze audianta in timp real, in toate fazele calatoriei de client.

Ca rezultat, marketerii creaza video-uri, podcasturi, postari pe blog, aplicatii mobile, webinarii, newslettere, reviste online si evenimente. Toate cu intentia de a se conecta cu publicul in mai multe moduri semnificative. Ei se straduiesc sa creeze valoare si continut util pentru care prospectii si clientii sunt dispusi sa plateasca.

Noua tendinta de marketing este de a crea mai multa valoare pentru mai multi oameni si mai des, pentru ca atunci cand consumatorii aleg un produs sau serviciu, sa ne aleaga pe noi.

Cand este facut bine, continutul de marketing raspunde la intrebari, inspira si motiveaza audienta pentru a actiona, ajutand marketerii sa se diferentieze de concurenta.

Aparent, asa cum spune si Seth Godin, Gary Vaynerchuk si alti marketeri de top din lume, ca marketeri, tot ceea ce trebuie sa facem este sa devenim scriitori, sa spunem povesti grozave si sa dam consumatorilor continutul pe care il cauta.

Din pacate, nu este atat de simplu.

Industria de marketing are nevoie de povestitori, dar crearea si distribuirea de continut nu este suficient.

In timp ce continul de marketing ne ofera capacitatea de a atrage vizitatori, prospecti si vanzari, marketerii trebuie sa mearga dincolo de povesti pentru a furniza o comunicare personalizata si extrem de relevanta pe toate canalele.

Marketerii de top dezvolta campanii si canale de marketing in toate fazele, generand prospecti si vanzari pe termen lung, pastrand clientii si crescand loialitatea acestora.

Acum, cumparatorii sunt responsabili de relatiile cu firmele de la care aleg sa cumpere.

Companiile inteligente au inteles aceasta noua lume si au construit un proces de cumparare in jurul cercetarii independente.

Ele transmit povesti autentice pe interesul clientilor.

In loc sa vanda, ele educa prin intermediul continutului online. Au renuntat sa ignore pe cei care deja au cumparat si acestea livreaza informatia exact in momentul in care clientii au nevoie.

Internetului i-a luat 4 ani sa ajunga la 50 de milioane de utilizatori. Ei bine, Facebook a adunat 200 milioane de utilizatori in mai putin de un an.

Iti amintesti viata inainte de Google ? Intr-o era in care tehnologiile si aplicatiile sunt disponibile zilnic, Google a schimbat jocul. A reinventat modul in care oamenii cauta informatii.

Concluzii!

Poveste + Analiza datelor = Marketing modern

Social media este focusata pe consumator.

Conversatiile pe internet se vor intampla cu sau fara tine. Iti permiti cu adevarat sa nu interactionezi pe canalele pe care clientii tai deja le folosesc?

Actualul marketing iti permite sa fii foarte targetat, astfel incat iti poti creste vanzarile mult mai eficient.

 

Category: Business, MarketingBy Robert BurceaMarch 9, 2017Leave a comment
Tags: 4 PAIDAexperienta clientuluimarketingmarketing mixvanzarivechiul marketing
Share this post

Author: Robert Burcea

https://www.robertburcea.com

Robert Burcea este expert in cresterea accelerata pe online a profitului pentru companii si liber profesionisti. Robert Burcea enjoys helping small and medium businesses grow using the best marketing techniques.

Post navigation

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

BLOG CATEGORIES
  • Business(12)
  • Comunicare(4)
  • Dezvoltare personala(16)
  • Diverse(4)
  • Leadership(7)
  • Marketing(2)
  • Motivatie(5)
  • Productivitate(3)
  • Vanzari(3)
RECENT COMMENTS
  • Robert on Doua metode de a creste productivitatea, eficienta si performanta echipei
  • adrian on Doua metode de a creste productivitatea, eficienta si performanta echipei
  • Sorin on Viziunea si gandirea poate sa faca diferenta in viata ta?
WE ARE GOOD AT
Mastery of a Full Marketing Arsenal of Tools
Strategie, Audit si Planificare
Email Marketing
Social Media Advertasing
TESTIMONIALS

E-mail:
contact@robertburcea.com

Business program contact
24/24 ore

Contactează-ne ...

Articole de pe blog :
  • 7 etape pentru a avea mai multi clienti + pasi practici de actiune
    March 28, 2017
  • Marketing, cum eviti falimentul si cresti vanzarile in mai putin de o luna
    March 9, 2017
  • Trei pasi pentru a transforma obiectiile din vanzari in aprobari
    December 29, 2016
  • Interviul cu Emil Calinescu, un blogger cu greutate
    December 20, 2015
  • De ce 75% dintre afaceri se pierd la primul contact cu clientul?
    October 7, 2015
△ Ce spune lumea despre Robert Burcea
“Il recomand pe Robert Burcea pentru că este un partener adevarat. El lucrează cu noi în mod regulat pentru a maximiza si eficientiza bugetul nostru de marketing online și crearea unor opțiuni de formare, care se potriveste cu nevoile noastre si ale angajaților pentru a ne servi cat mai bine clientii.” - Radu Toma, CEO
Vrei sa iei legătura cu noi pentru mai multe informaţii pe care vrei să le afli ? Completează formularul de contact de mai jos :

Submitclear

Robert Burcea
Copyright © Robert Burcea
  • CLUB
  • Produse
Useful Links