Delegarea corectă a sarcinilor în cadrul unei echipe este extrem de importantă când aducem în discuție productivitatea.

Conform scrierilor Forbes, doar unul dintre 10 manageri reușesc să delege corect sarcini, o situație destul de îngrijorătoare, dacă ma întrebați pe mine. De ce se întâmplă toate acestea? Unul dintre motive ar fi dorința de a deține controlul suprem ceea ce conduce la efecte opuse.

30% la suta dintre manageri consideră despre sine că sunt apți de a conduce corect o echipă și de a delega sarcinile. Conform subalternilor lor, însă, doar unul din trei este apt sa împartă corect responsabilitățile.

Cum arată de fapt delegarea?

Schema de mai jos vă va ajuta să înțelegeți!

Delegarea = Delegare de Sarcini + Delegare de Autoritate + Delegare de Responsabilitate.

Delegarea sarcinilor e mai grea decât pare.

Iată câțiva pași prin care ar trebui să fie delegate corect sarcinile!

1. Clasificarea mentală- Persoana trebuie sa înțeleagă clar ce are de făcut, lipsă acesteia fiind cel mai des motiv al eșecului!

2. Stabilirea resurselor- Sarcina trebuie oferită persoanei potrivite care deține în posesia sa aptitudinile necesare pentru a-si duce pană la capăt sarcina.

3. Setarea așteptărilor- Trebuie sa i se transmită clar membrului echipei care sunt așteptările, pentru ca scopul să nu fie doar munca, ci și obținerea rezultatelor.

4. Responsabilitatea rezultatelor- O altă sarcină a ta ca lider este de a aduce la conștiința celorlalți că rezultatele muncii sunt responsabilitatea lor.

5. Castigul- Spune-i clar care este câștigul lui pentru munca depusă, nu te aștepta să existe implicare, dacă nu exista și câștig!

Respectând acești 5 pași vei putea practica și tu delegarea la rang de artă și vei putea să te bucuri de mai multă productivitate și să reușești să-ți realizezi task-urile mai eficient.